Инструктори трошат таблети и камери

Животът

06-07-2014, 12:20

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

След въвеждането на електронната система за изпитите за шофьорска книжка недоволни изпитващи са потрошили 3 таблета и 5 камери. Това съобщи вчера директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Димитър Ганев, пише monitor.bg.

 Според него много от хората в комисиите не могат да боравят изобщо с техниката, защото са компютърно неграмотни. В 4 области на страната - Пазарджик, Търговище, Добрич и Варна, има недостиг на хора, които да изпитват кандидат-шофьорите, защото нямат материален интерес да участват.

 Новата организация за провеждане на практически шофьорски изпити действа от 1 юни. При нея се използват таблети, на които се вписват резултатите, вместо старите хартиени бланки. Редът на явяване на кандидатите, както и кой изпитващ в кой учебен център ще изпитва, се определят от електронен жребий.

 По думите на Ганев все още не е ясно дали с въвеждането на електронната система ще намалее и корупцията на изпитите за правоспособност на управление на автомобил.

 Относно изискването на гръцките власти да искат при проверка големия талон на автомобилите транспортният министър Данаил Папазов коментира, че пропускът е наш. „Те имат право да го искат и затова вече сме направили предложения за промяна на законодателството ни”, поясни той.

 Според шефа на ИА “Автомобилна администрация” Димитър Ганев проблемът

е в МВР защото той касае документите за регистрация на автомобилите, издавани от тях. „Колегите вече готвят нови варианти, като в тях ще бъдат включени данните, за които настояват от Гърция”, добави той и поясни, че тази информация се изисква по една от евродирективите, засягаща сектора.

 За друг транспортен проблем - този с товарните автопревози от и за съседна Турция, Данаил Папазов поясни, че на държавно ниво няма противоречия. „Противоречията са в непримиримите искания на браншовите организация в двете страни”, каза той. „Без да се направи отстъпка от тях, няма как да се подпише споразумение, което да действа по-дълъг период от време”, добави министърът.