Бум на ухапани от кърлежи в Смолянско

Животът

06-07-2014, 14:26

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на ухапани от кърлежи в Пловдивско

Общинска атака срещу кърлежите

Само за месец 63-ма са потърсили намесата на екипи на Спешна помощ

Бум на ухапани от кърлежи в Смолянска област. Само за месец 63-ма са потърсили намесата на екипи на Спешна помощ в шест от филиалите на ЦСПМ, съобщи главният медицински фелдшер Атанас Хаджиев. За община Смолян цифрата е неясна, тъй като пациентите търсят директно помощ от личните лекари и спешното отделение на смолянската болница, пише smolyanpress.net.

Най-много са ухапаните в Неделино – 27 човека. От филиала в Девин помощ са потърсили 26-ма. В Златоград – 4, Чепеларе – 3, Баните – 2 и Мадан – 1.
„Борбата с кърлежите е приоритет на кметовете на населените места и тревните площи задължително трябва да се третират“, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Велин Денев.

„При нас не се забелязва необичайно увеличение на ухапаните в сравнение с предишни години“, коментира шефката на Спешно отделение д-р Юра Благоева.

„За щастие нямаме приети пациенти с усложнения след ухапване от кърлежи“, каза и началникът на Отделението за анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) д-р Ангел Каръшев.

Според медици кръвосмучещите са важен фактор за разпространението на много инфекциозни болести. В Родопите те се активизираха заради непрестанните валежи. Най-застрашени са децата, които играят в тревата около блоковете и градинките.

Докторите съветват след ухапване бързо да се потърси медицинска помощ. Най-често кърлежите заразяват с лаймска болест или марсилска треска. Симптомите са зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура.

Петима са ухапаните и от змии. По двама има от Смолян и Мадан и един случай от Неделино. Всички пациенти са били лекувани в ОАИЛ и вече са изписани в добро здравословно състояние.