Климатиците - важен е балансът

Спасението от жегите крие и някои рискове

Климатикът отдавна не е лукс, а необходимост. За все повече домакинства той е основният отоплителен уред. Но докато през зимата имаме голям избор от видове отопление, през лятото климатикът почти няма алтернатива като спасение от летните жеги. Като всяка екстра обаче, климатикът носи и своите потенциални рискове. Рязката смяна на температурата е стрес за организма. Ето защо температурната разлика между вътре и вън не трябва да бъде повече от 7-10 градуса, ако не искате да настинете през лятото или да настъпи схващане. И струята студен въздух не трябва да духа директно във вас. В противен случай е твърде вероятно да се изнежите и да боледувате по-често. А и прекаленото увеличаване или намаляване на температурата, която да поддържа климатика, води и до по-голяма сметка за ток. Почиствайте често филтрите на климатика (всеки месец, а след 2-3 години експлоатация, трябва да се сменят), тъй като в тях се задържат различни микроби, които при пускане на климатика се разнасят във въздуха. От друга страна, фините филтри задържат много алергени и хората, страдащи от сенна хрема се чувстват по-добре в помещения с климатик.

При всички случаи,  важно е да се спазва добрият баланс при употребата на климатиците. Внимавайте с резките промени на температурата. Ако излезете от автомобил, в който климатикът е на 18 градуса, а навън е лятна горещина, може дори да колабирате. Има опасност кръвоносната ви система да не успее да се справи достатъчно бързо с температурния шок.  Ако имате алергия към плесени, не е препоръчително да прекарвате дълго време в климатизирани помещения.

И накрая, добре е да имате предвид, че според учени, климатиците водят до напълняване, защото ниската температура, която поддържат през лятото, пречи на организма да гори калории. А и когато е хладно, апетит на човек е по-голям.