Маринка пак скача на бунт срещу кариерата

Протестиращи окупират РИОСВ в понеделник

Стотици жители на село Маринка се вдигат пак на бунт срещу намерението за изграждане на кариера край селището. Недоволните ще се съберат пред сградата на РИОСВ-Бургас в 16:00 часа в понеделник. Те твърдят, че там ще се добиват не камъни, а злато.
„Настояваме да бъде прекратена процедурата по ОВОС на ф-ма Берил ООД за кариера в м. Крушака, землището на с. Маринка. След протеста на 13.06.2014г. в село Маринка, където над 2000 души изразиха своето мнение против изграждането на кариера в селото ни, инициативният комитет проведе среща с Анатоний Иванов - директор на РИОСВ-Бургас. Той обеща да поиска ново становище от РЗИ–Бургас, което да бъде съобразено с променената фактическа обстановка от 2009г.насам. В района на бъдещата кариера вече има 2 овощни градини, финасирани по европейски проекти, изгражда се зеленчукова ферма, ферма за пъдпъдъци, ферма за коне и други. Обещанието все още не е изпълнено”, заявиха местни жители.
От Инициативния комитет разпространиха декларация, която публикуваме без редакторска намеса:
„Настояваме за спиране на процедурата по ОВОС поради факта, че Министерски съвет със свое решение №87/17.02.2014г. едностранно е прекратил договора за концесия на ф-ма Берил ООД, което разбира се ни бе отказано. За огромно наше съжаление това решение на МС НЕ спира изграждането на кариера на същото това място и от същата фирма.
На 27.06.2014г. инициативният комитет проведе среща с г-жа Вергиния Цанова – зам. директор на РЗИ-Бурас и експерти от РЗИ. На тази среща срещнахме разбиране на нашите тревоги, защото в крайна сметка РЗИ е органът, който трябва да се грижи за човешкото здраве и да предотврати рисковете. Г-жа Цанова и екипът й поеха ангажимент да посетят на място обекта и да изготвят своето становище в максимално кратки срокове.
На 30.06.2014г. екип от експерти, начело с г-жа Цанова, посетиха обекта и се убедиха с очите си на място, че риск за здравето на хората има. В непосредствена близост до кариерата са разположени животновъдни обекти, обработваеми ниви, ферма за пъдпъдъци, ферма за коне, овощни градини и други, което изисква постоянното присъствие на хора и техника в района.Освен пряката опасност за работниците в района, може да се очаква и косвена вреда чрез произведената продукция. С писмо от 01.07.2014г. адресирано до кмета на с. Маринка, РЗИ–Бургас съобщава, че отменя съгласуването на местоположението на обекта кариера в м. Крушака, с. Маринка и при бъдещи опити да бъде променен статута на земята за кариера РЗИ–Бургас ще вземе предвид опасностите, които констатира на място. След протеста в село Маринка, получихме информация от различни източници относно намеренията на фирмата, която информация отговори на много от нашите въпроси, един от които беше: защо фирма Берил ООД води толкова голяма битка за една сравнително малка кариера вече 5 години и защо нашите камъни са толкова ценни?
Ето част от историята: г-н Илко Бонев представящ се като - пълномощник на ф-ма Берил, и скрил участието си във фирмата чрез сина си, е бивш главен геолог на Медни мини Бургас. От друг източник разбрахме, че архивите за всички геоложки проучвания в Бургаски регион са изчезнали или унищожени в зората на демокрацията, когато г-н Илко Бонев е начело на РМД-то. Носят се слухове, че много малко хора разполагат с информацията за залежите в Бургаска област.
С течащата в момента процедура по ОВОС ф-ма Берил ООД се опитва да защити търговско откритие на залежите около с. Маринка и така да стане вечен собственик или поне непреодолим фактор на този залеж. С търговското си откритие фирмата може по всяко време да поиска нова концесия за кариерата и да я спечели без конкурс .
Друга информация, която получихме и която отговаря на нашите въпроси е, че на въпросното находище никак не става дума за камъни, а за цветни метали като мед или дори злато. Говори се, че още от залеза на Медни мини Бургас, въпросните съдружници в ф-ма Берил ООД са започнали бизнес с износ на „камъни“ руда с процентно съдържание на цветни метали, и така плащат за камъни, а продават злато. Такъв продукт дори се търгува на Лондонската борса.
Не бихме искали да правим изводи и заключения на получената информация и ще оставим това на вас, след проверка.