На близо 30 места в Бургас се продават оръжия

Контролът извършвали от МВР и ДАНС

На територията на област Бургас има общо 28 оръжейни магазина, обяви Диян Атанасов, началник на служба „Контрол на общоопасните средства” в ОД на МВР-Бургас. В една част от тези търговски обекти се продават само пиротехнически изделия, а в друга и оръжия, и боеприпаси, в това число газово и пневматично оръжие.

Разрешение за търговия с оръжие се издава в Главна дирекция „Национална полиция” в София и е за срок от пет години. Този вид магазини са под специален контрол, каза Атанасов, цитиран от Агенция "Фокус".
„Контролът се осъществява от МВР, така и от служители на агенцията за „Национална сигурност” /ДАНС/ и др. Държавни структури, които имат компетенции по осъществяване на контрол върху общоопасните средства. От МВР, освен текущия контрол, който се прави всеки месец, се прави и внезапен контрол по преценка на съответното структурно звено, което осъществява контрола над тези обекти, така че в месеца може да има неограничен брой проверки, като задължителният текущ контрол е една проверка на месец”, допълни Атанасов. Досега при проверките не са констатирани фрапиращи нарушения и не се стигало до закриване на обект за търговия на оръжие. Обикновено се констатират нередности във воденето на отчетната документация, което се санкционира административно, обясни той. 
Атанасов поясни, че за откриването на магазин за продажба на оръжие са необходими няколко условия. Независимо дали става въпрос за юридическо лице или търговец, той трябва да притежава собствен обект или обект под наем, допълни той. "Трябва да е въведен в експлоатация съгласно изискванията на ЗУТ / Закон за устройство на територията/ и да отговаря на специфичните изисквания на нормативната уредба за развиване на тези дейност. Тогава лицето депозира необходимия пакет от документи съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия в ГД „Национална полиция”.

От там се назначават проверки към съответното Районно управление, на чиято територия ще се намира и след извършване на охранително обследване и необходим брой проверки по наша линия и ако лицето отговаря на изискванията се издава разрешение за търговия”, каза Диян Атанасов.