В Добрич започна обучение за мениджъри в образованието

Експерти от образователни институции в Черноморския басейн се включиха в Пилотно обучение за мениджъри в образованието

Днес стартира пилотното обучение за мениджъри в образованието, което се провежда до 11 юли 2014 във Висше училище Международен колеж (ВУМК), град Добрич.

Проявата бе открита от ректора на висшето училище, домакин – доц. Тодор Радев. Обучението стартира със сесия на тема „Лидерство в образованието“ водена от гл. ас. д-р Виолина Рачева – преподавател по предприемачество и мениджмънт във ВУМК. По време на сесията, тя сподели опита си от работа по международни проекти в образованието и преподавателския си стаж във водещи британски университети. Първият лектор поднесе теми на  десетките участници, свързани с аспектите и баланса в лидерството, както и стратегическо управление в образованието.

В обучението сред българските участници бяха представители на университети, училища и детски градини. Сред чуждестранните гости са ръководители на факултети, катедри, центрове за следдипломна квалификация и продължаващо обучение в едни от най-големите държавни и частни университети в страните-партньори като Молдовския държавен университет (Кишинев), Кавказкия университет и  Кавказкия държавен университет (Тбилиси), Таврийския държавен университет „В.И.Вернадски” (Симферопол, Крим), Университет „Намък Кемал” (Текирда),      Румънски център за обучение по икономика (Констанца), Висше училище „Международен колеж” и други.

 

Темите, които ще се презентират в Добрич, включват лидерство, социално предприемачество, междукултурно общуване, управление на промяната и клъстеризация в образованието. В последния ден от програмата български и чуждестранни гости ще имат възможността да се запознаят с регионалните организации, управляващи образованието в Добрич и Варна.

 Организираното пилотно обучение за мениджъри в образованието е част от дейностите по проект „MANAGE.EDU: Мрежа за ефективно управление на ученето през целия живот в Черноморския басейн” с подкрепата на СОП "Черноморски басейн" (2007-2013).

Програмата е разработена въз основа на консултации между институциите-партньори и създатели на мрежата „MANAGE.EDU”, проучване сред фокус-групи от експерти в рамките на проведените до момента дискусии и конференции в рамките на проекта.

Ще се дискутират важни за съвременното общество теми като социалното предприемачество, устойчивото развитие, управление на промяната и клъстеризацията в образованието, които също стават част от политиките за развитие на образователните институции.