Центърът за редки болести ще се развива с европрограми

Животът

07-07-2014, 14:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Преструктурирането на Клиниката по пулмология и фтизиатрия се е наложило заради дублиращи функции с пулмологичните дейности, които се извършват и в Клиниката по вътрешни болести в лечебното заведение

Стаите за муковисцидоза за възрастни пациенти и за деца в МБАЛ "Св. Марина" остават. Остават и специалистите, които досега са се грижели за тях, както и кабинетът за функционално дишане. В това се увери лично председателят на "Асоциация Муковицсцидоза България" Светлана Атанасова по време на срещата си с ръководсвтото на лечебното заведение. Поводът на срещата беше отвореното писмо на пациентската организация , в което се изразяваше притесение за болните заради преструктурирането на Клиниката по пулмология и фтизиатрия.

"Никога не е имало такава опасност. При преструктрираренто на клиниката ръководството заяви, че ще обезпечим всички дейности. Ние имаме единственото лицензирано звено Център за редки болести като тази стая и този Център по муковисцидоза при нас е аташиран по отношение към европейските стандарти", обясни изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Жанета Георгиева. "Нещо повече - очакваме да заложим чрез новите проекти на ЕС да развиваме този Център за редки болести, включително и за муковисцидоза" допълни тя, подчертавайки, че в болницата изключително се държи на използването на всички иновативни методи на диагноза, лечение и грижа.

Няма по-готова болница от нас за въвеждане на Клиничната пътека по муковисцидоза – увери и директорът по лечебно-диагностичната дейност професор д-р Валентин Игнатов. Заедно с него Светлана Атанасова посети Клиниката по пулмология и фтизиатрия, стаите за болни с муковисцидоза за деца и възрастни и Центъра за редки болести, в който на този етап намират лечение хора с таласемия и хемофилия.

Единствено тук в България се оказа, че се прилагат венозни профилактични курсове за болните от муковисцидоза. За тях се прилага рехабилитационна програма от специално обучен физотерапевт. По друг проект екип от медици и диетолози обучават родителите на деца с муковисцидоза как храненето може да подобри белодробната функция.

В МБАЛ "Св. Марина" лечение и грижа намират болни от муковисцидоза от Варна и региона, в това число и Североизточна България. Сред възрастните пациенти от началото на годината в болницата са се лекували 5-ма души.

По данни на ръководството, преструктурирането на Клиниката по пулмология и фтизиатрия се е наложило заради дублиращи функции с пулмологичните дейности, които се извършват и в Клиниката по вътрешни болести в лечебното заведение.