Стажанти от три континента преподават на деца в Пловдив

Мисия Пловдив

07-07-2014, 14:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Децата от "Боряна" в еуфория от новите си учители (ГАЛЕРИЯ)

В продължение на месец и половина бъдещите преподаватели ще работят в детски градини у нас

В присъствието на кмета на район „Западен“ Димитър Колев в ОДЗ „Боряна“ в квартал „Прослав“ бе даден официален старт на втория етап от стажантската програма „Светът като детска площадка“. В него ще се включат стажанти от три континента – Европа, Азия и Африка. Проектът е разработен от район „Западен” и Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл, съвместно с АИСЕК- Международна студентска организация.

Възпитаниците на детска градина „Боряна“ бяха подготвили стихотворения, песни и танци за своите гости. Пред погледа на стажанти, директори на детски градини и официални лица те последователно издекламираха емлбематичното „Аз съм българче“, танцуваха в ритъма на детски песни и направиха своеобразна импровизация на приказката „Дядо вади ряпа“.

Децата бяха изключително въодушевени от срещата си със стажантите. Участниците в програмата от своя страна бяха видимо развълнувани и много щастливи от вниманието, което получиха от малчуганите. Въпреки умората от дългия път, те се впуснаха в игри с децата. Чен Ю Тинг от Тайван например разкри, че е пътувала два дни със самолет, за да стигне до България. Тя призна, че страната ни й харесва много, тъй като всичко е коренно различно от родината й. „Много е интересно тук, влюбена съм в Пловдив“, повтаряше развълнувана тя. Някои от участниците в програмата пък се похвалиха, че вече са получили български имена от децата. Така например Радуан от Тунис е наричан Радко от малчуганите, а Гехат от Египет се похвали с името Габи, като уточни, че то много й харесва.

В продължение на месец и половина стажантите ще работят в детски градини на територията на община Пловдив. Програмата се реализира за трета поредна година, като този път в нея участват представители на Египет, Тунис, Китай, Хонг Конг, Тайван, Русия и Полша. Целта е да се насърчат децата да бъдат активни и толерантни към хора от различни страни и етноси. Част от идеята е и децата от детските градини да придобият нов социален статус и подобрят английския си език.

10 детски градини, 5 от които са в район „Западен“ участват в „Светът като детска площадка“. Готова е и програмата, която ще следват по време на престоя им в България. Според графика всеки понеделник малчуганите ще се занимават с математика, вторник пък е ден за език, като основната комуникация ще се извършва на английски. Сряда е отреден за изобразително изкуство и моделиране, четвъртък – за фолклор, а петък – за народни игри. Освен това всеки четвъртък от 17 часа стажантите ще представят пред децата своята родина, нейните характерни особености и обичаи. 
Още снимки вижте ТУК!