Опасните зебри в София стават легнали полицаи

Колчета пазят тротоарите от нерегламентирано паркиране

Столична община започва нова кампания, с която да гарантира безопасността на движението по софийските улици, информират оттам.

43 опасни пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати с 8 до 10 см, за да изпълняват ролята на "легнали полицаи" на пътя – а именно, да принуждават безразсъдните шофьори да намалят скоростта.

София разполага с над 650 пешеходни пътеки и някои от тях стават поле на трагични инциденти. Амбицията на Общината е да направи всяка шеста пътека повдигната.

Естествено, приоритет в поетапната работа ще бъдат опасните участъци в близост до училища, детски градини, спирки на градския транспорт и жилищни квартали, както и тези, на които вече е имало инцидент.

Подробностите все още се уточняват с КАТ, но от Столична община издават, че преди всяка повдигната зебра ще има предупредителен знак за по-разсеяните водачи.

Администрацията е вложила около 1 млн. лева за освежаване на пътната маркировка тази година. Пребоядисани са 171 пешеходни пътеки по булевардите "Цар Борис III", "Гоце Делчев", "Възкресение" и "Никола Мушанов".

Планира се да се поставят и нови пешеходни светофари в града. А за любителите на паркирането по тротоарите се предвиждат тротоарни колчета, чиято цел е да подтиква повече шофьори да използват установените "синя" и  "зелена" зона в центъра.

Всяка година кметството сменя 1000 изпочупени колчета. "Проблемни места са кръстовищата и участъците с косо и перпендикулярно паркиране по тротоарите. Проблем е и демонтажът на антипаркинг стълбчета с цел незаконно паркиране", казват от общината.

"Цената на едно колче е 23,35 лева, а през таз година от кметската хазна са заделени около 340 000 лв. за подмяната им", заяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от "Монитор".

Той припомни, че предстои да бъдат ремонтирани и над 30 вътрешноквартални улици, за което СО е заделила общо над 7 млн. лева.