Турски гастарбайтери хвалят родните митничари

Туризъм

08-07-2014, 10:00

Снимка:

©tundzha.info

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Българите купили винетки за близо 124 млн. лв. от началото на годината

Турските гастарбайтери, които традиционно всяко лято се връщат в родината си за отпуските, този път останаха възхитени от отношението на родните митничари. Много от тях преминават транзитно през България, за да стигнат до граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, които са портите към Турция.

"Нямахме никакви инциденти, докато преминавахме през страната ви. За пръв път пътуваме по този маршрут и сме доволни. Преминаването през граничните пунктове също беше спокойно, нямаше опашки. Пристигнахме спокойно на Капъкуле и оттук ще продължим за родния ни край Гиресун", разказа пред БНР турско семейство от германския град Бохум.

Въпреки това фамилията призна, че в предходни години са имали затруднения по европейските пътища. Много често се стигало до ситуации, в които униформени служители им взимали подкупи и рушвети. Един от случаите е предизвикал дори дипломатически скандал.

Повечето пътници за Турция обясниха, че това лято до подобни големи премеждия не са стигали. Проблеми имали само при пътуването през територията на Унгария.

От своя страна турските митнически власти също се надяват тази година да е по-безпроблемна и да няма задръствания на граничните пунктове и чакане с часове. Директорът на Областната дирекция за митници и търговия на Тракия Мюслюм Ялчън заяви на пресконференция, че са се подготвили старателно. 

"Очакванията ни са, че през следващите дни ще има увеличение на пътникопотока и колите на граничните пунктове. Но сме заделили значителен персонал, 907 души ще обслужват Капъкуле в продължение на активния пътнически сезон. Нашите граждани няма да имат никакви трудности", обеща Ялчън, допълва novinar.bg

Междувременно от агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) съобщиха, че за първите шест месеца на годината са купени винетни стикери за леки автомобили на стойност 123,911 млн. лева. Най-много пари (над 112,5 млн. лева) са отишли за 1 679 833 годишни стикера. Общо продадените винетки за периода за различните видове и категории превозни средства са 3 388 325. От тях за леки коли месечните са 62 479, а седмичните - малко над 980 000.