Алергиите - съвременният кошмар

8 юли - Световен ден за борба с алергиите

Между 20% и 25% от българите вече страдат от алергии. На практика всеки трети българин има някаква алергия, най-често става въпрос за алергична хрема. Според специалистите в следващите 20 години този процент ще се покачи до 50 на сто. Това алармират алерголози в Световния ден за борба с алергиите - 8 юли.

Медиците предупреждават, че алергиите не са безобидни и трябва да се лекуват, тъй като нарушават качеството на живот. Те припомнят, че 40% от поленовата хрема, ако е нелекувана, се превръща в астма. 

Основната причина за увеличаване на алергиите се корени във факта, че днес живеем по-хигиенично и сме загубили контакт с микробите. Така, в най-развитите страни честотата толкова се е увеличила, че близо 50% от хората имат някаква алергия.
„Докато сенната хрема е била -0,1% в края на 19 в. в Англия, сега 50% от английските младежи имат сенна хрема. Т.е. всеки, който има някакви гени да развие алергия, и ако той живее на село сред животни, сред пръст, където има контакт с най-различни микроби, реално те няма да се развият като болест. Но всеки, който живее в градска среда и има тази генетична, т.е. вече почти половината от населението, вече развива. Затова в съвременния свят алергични автоимунни болести, рак, затлъстяване, се увеличават”, обясни алергологът доц. Мария Стаевска, цитирана от Дарик.
Световният ден за борба с алергиите се чества на 8 юли от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) и с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия (26 юни – 1 юли 2005), с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

В Стара загора през юни и юли се провеждат безплатни консултации за сенна хрема!