Тест ще предвижда Алцхаймер

Кръвен тест ще индикира болестта в ранен стадий

Британски учени идентифицираха 10 протеина в кръвта, които могат да предскажат появата на болестта на Алцхаймер, предаде БТА.
Според тях резултатите от изследването им са важна стъпка към разработване на тест за откриване на нелечимото заболяване. Подобен тест може първоначално да бъде използван за селекция на пациенти за клинични изпитания на експериментални терапии, които имат за цел да се спре развитието на болестта на Алцхаймер. Може би един ден тестът ще бъде използван рутинно от лекари, увериха авторите на изследването.
"Болестта на Алцхаймер започва да причинява увреждания на мозъка години преди диагностицирането й и мерките за борба с нея оказват неефикасни, защото пациенти започнали да приемат лекарства, когато мозъците им вече били сериозно засегнати от заболяването. Простият кръвен тест може да допринесе да се идентифицират пациенти, които са засегнати от болестта в по-ранния й стадий и ще могат да участват в нови изпитания за разработване на терапии", заяви ръководителят на изследването Саймън Лавстоун от Оксфордския университет.
Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция. От заболяването са засегнати 44 милиона души по света, но броят им може да се утрои до 2050 г., предупреди Alzheimer's Disease International - Световната федерация на асоциациите за борба с болестта на Алцхаймер.