Не искайте от ГЕРБ солидарна отговорност с управляващите

Отговорността трябва да е персонална

За мен винаги е било важно отговорността да бъде персонална, всеки да знае каква му е вината - дали е премиер, дали е министър, дали е партия, дали са управляващи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с представители на работодателите и синдикатите.
Борисов допълни, че не приема под думата "политици" синдикатите и работодателите да слагат под един знаменател ГЕРБ и тези, които "една година без принцип, без никакво споразумение управляват", предаде Агенция "Фокус".
"Понеже, когато си гласуваха всички имаха интерес най-важният одитен орган в държавата - Сметната палата да бъде изцяло от БСП, ДПС и „Атака”, без победилата два пъти тази година партия, ние си затраяхме.
Когато приеха закона за МВР и „Атака” услужливо стоеше в парламента и бетонираха „лясковския” герой за 5 години напред, си затраях. И сега, когато БСП напусна парламента, пак си затраях, а сега искате да ни сложите в един кюп", каза още Борисов.
"Аз съм участвал вече при няколко консултации и при президента и тук, в парламента - нито едно от споразуменията, нито едно от нещата, за които се съгласихме, не беше изпълнено впоследствие. Нещо повече, започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, както е прието да се казва. В същото време Вие искате да носим солидарна отговорност с тези, които управляват. Сиреч било какво било, днеска други сме", обърна се Борисов към синдиците и работодателите.
Той допълни, че за четирите години, през които ГЕРБ управлява, партията не е отказвала срещи с представители на синдикатите и работодателите и да не са решавани въпроси.
Борисов отчете, че по време на управлението на ГЕРБ организираните протести са били много повече, отколкото през изминалата година. "Аз не приемам от синдикат да ми се казва "оня, дето ще се върне на бял кон", каза още Борисов и допълни, че кой ще управлява не го решават нито синдикатите, нито работодателите, нито партиите, а гражданите - на изборите.
"Ние искаме днес на тази среща да кажем какво е реалното състояние на държавата и какви са капаните пред следващото правителство, включително служебно и ако намерим вариант и общ език - да търсим разумен диалог с всички", заяви Бойко Борисов.