Руши се храм "Св. Никола" в Карлово (СНИМКИ)

Животът

08-07-2014, 12:56

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нужен е спешен ремонт

От спешен ремонт се нуждае храмът „Свети Николай” в град Карлово. Това е сигнализирал Архиерейският наместник отец Марко. Спешните действия се налагат поради поредното срутване на отломки от тавана на църквата, която е построена през 1847 година и е изографисана от великия Станислав Доспевски.

Съдействие за възстановяването на храма е поисканото от Пловдивската Света Митрополия и Дирекцията по вероизповеданията. Бързата реакция на дирекцията е станала възможна и със  съдействието на народния представител Пламен Славов.  Председателят на комисията по вероизповедания  заедно с отец  Марко са провели разговори за отпускане на средства от  националния бюджета, в който има заложени средства за неотложни ремонтни дейности в храмовете.

В момента има нужда от незабавни мерки  за обезопасяване на храма, а след това да започне и неговото цялостното възстановяване, тъй като  конструкцията му е увредена. Последният ремонт е правен преди повече от 10 години, каза Пламен Славов.  

Архиерейският наместник на Карловската околия показа пораженията в храма, които според него са се увеличили след земетресението и продължителните валежи. Предварителни изчисления показват, че за ремонт на най-належащите места – северния и южния кораб на храма са  необходими около 32 000 лева, сподели отец Марко, но архитектите  от Пловдивската Митрополия ще бъдат тези, които ще оценят щетите  и точната сума, нужна за ремонт.

Българските провославни храмове вече получиха средства за реставрация и ремонтни дейности, отпуснати от държавата. През тази година средствата от държавния бюджет са увеличени  има  отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, каза още народният представител от левицата. Такъв е случаят с храм «Св. Николай» и аз се надявам, че благодарение на  водения постоянен диалог с Пловдивска митрополия  и Дирекцията по вероизповедания ще бъдат  отпуснати  приоритетно средства за храма, тъй като той има належаща нужда от възстановителни дейности, допълни още Пламен Славов.