В цифри: 33 хил. лв от 87 товарни кораба и 203 хиляди от круизните

Пристанищните работници променят исканията си в нова подписка

Нова подписка ще стартират 230-те пристанищни работници, които се страхуват да не загубят работните си места, след като Морска гара бъде отворена за свободен достъп.

Този път те ще се съобразят с искането на повече от 40 хиляди души за отваряне на порта, но ще прибавят и своето собствено искане - за запазване и на дейностите по товаро-разтоварителните дейности. Това стана ясно на днешата среща на представителите на работниците с областният управител на Бургас - Павел Маринов. Според него обаче това е напълно неприемливо предложение, тъй като не е законно.

Няма как да се извършва круизна дейност, заедно с товарно-разтоварителната. Ако дадем шанс тези корабни места да носят приходи от туризма те ще бъдат в пъти повече от досегашните, а междувременно вие няма да загубите местата си, а ще има нужда дори от тройно повече работници, каза г-н Маринов.

Областният управител се аргументира в цифри от тази година: от 87 товарни кораба приходите са били 33 хиляди лева, а от 5 круизни кораба те са 208 хиляди лева.