Дъждът и градушките унищожиха реколтата от кайсии в Добруджа

Сериозни щети понасят овощарите в Крайдунавска Добружда. Лошото време през пролетта и ранното лято съсипаха реколтата от кайсии,  btvnews.bg.

 Късните пролетни слани са поразили над 15% от дърветата, летните градушки пък удариха близо половината от кайсиевите градини.

 В Тутраканско има над 7000 декара с кайсии, в част от които въобще няма да влязат берачи тази година. „Като цяло за област Силистра и Русе над 70% от производството е градобитно. Тази година освен многото дъжд има и страшно много градушка. Проблемът е с този последния дъжд - и въобще с дъждовете - че ранните сортове кайсии, кишиневската, се нацепиха”, обясни Димитричка Търпанова, член на Асоциацията на производителите на плодове.

 Овощарите се оплакват, че при сегашното договаряне за новия програмен период до 2020 г. отново не се предвидена държавна помощ при лоша реколта.

„Когато се случат една-две поредни години да нямаш качествен плод, ти си обречен да си ликвидираш земеделието и да не можеш да го финансираш, защото няма средства за национално подпомагане в тези тежки години, когато няма производство”, обясни тя.

 Дори и в градините, където плодовете са оцелели, търговци рядко идват - поради вноса от съседна Гърция