Лек ръст на цените на жилища

Портфейл

08-07-2014, 15:07

Снимка:

М. Богданова

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Почти без промяна са цените на апартаментите в жилищните комплекси

За първото полугодие на 2014 г. цените на жилищата в София остават без драстична промяна. В половината от столичните квартали се наблюдава леко поскъпване, в рамките на 2%-5%. Единствено по-високи стойности в сравнение с началото на година искат собствениците на апартаменти в района на Оборище и Изток. Там увеличението на офертните цени през юни спрямо януари е съответно 8% и 6%, сочат данните на специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Ако допреди половин година в столичния квартал Изток е можело да се намери жилище за около 950 EUR/кв.м, то към момента цената на квадратен метър вече е над 1000 EUR. В района на Оборище стойностите все още са под 1000 EUR/кв.м. Поскъпването там е от 868 EUR/кв.м на 945 EUR/кв.м.
Въпреки, че към групата на елитните квартали спадат и тези като Лозенец и донякъде районът около Медицинска академия, там цените на жилищата са се увеличили средно с 2%. В тази група влизат и райони като Белите брези, Лагера, Мусагеница, Надежда, където стойностите са по-ниски и интересът е по-висок.
Почти без промяна са цените на апартаментите в жилищните комплекси. Така например, в Дружба се наблюдава спад от около 1% и стойността на квадратен метър и в началото на годината, и сега е малко под 590 EUR. Аналогична е ситуацията и в повечето микрорайони на Люлин. Средната стойност на квадратен метър е малко над 550 EUR. В района на Студентски град офертните цени се задържат на нива около 720 EUR/кв.м.
Най-голям спад в цените на жилищата за първите шест месеца на 2014 г. се наблюдава в района на Докторски паметник. Там цената на квадратен метър през януари е била 1381 EUR, а към днешна дата е 1288 EUR/кв.м, което е спад с около 7%. До голяма степен причината е в това, че имотите там са надценени. Повечето собственици осъзнават, че за да продадат по-бързо жилището си, трябва да смъкнат от цената и го правят, коментират специалисти. Друг квартал, в който се наблюдава по-висок процент на поевтиняване от началото на годината е Горна баня. От 739 EUR/кв.м на 714 EUR/кв.м е спаднала цената, или с близо 4%.
Бояна, Малинова долина и Полигона са столичните квартали, в които се отчита спад в цената на квадратен метър жилищна площ от 3%. В Бъкстон, Драгалевци и Изгрев поевтиняването е в рамките на 2%, посочват от imot.bg.
Към момента най-евтините жилища, които се предлагат в София са в квартал „Обеля” – 468 EUR/кв.м. Най-висока е цената на квадратен метър в района на Докторски паметник – 1288 EUR/кв.м. Над 1000 EUR/кв.м е стойността на жилища още в Иван Вазов (1140 EUR/кв.м) и Изток (1007 EUR/кв.м).