И днес военното формирование отговорно и внимателно изпълнява своята мисия

Президентът: Националната гвардейска част е един от най-значимите символи на българската държавност

Благодаря за възможността да отбележим заедно 135-та годишнина от създаването на Националната гвардейска част. Това каза в тържественото си слово президентът Росен Плевнелиев по повод 135-та годишнина от създаването на Националната гвардейска част.

„В качеството си на правоприемник и продължител на традициите на формираната през 1879 година лична гвардия на княз Александър, тази патриотична институция остана и до днес един от най-значимите символи на българската държавност. Нейната роля за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност е ярък пример за родолюбие и всеотдайност в полза на отечеството”, подчерта президента. По думите му, въпреки превратностите на времето, Гвардията успява да съхрани почитта на българския народ, да издигне авторитета на българската държава – българските гвардейци многократно са доказвали и продължават да доказват своята вярност и жертвоготовност за родината.

„Приносът им към успехите на Българската армия във войните за Обединението и независимостта на родината са основание за гордост и възхищение. И днес военното формирование отговорно и внимателно изпълнява своята мисия – да пази военни територии и да отстоява гвардейските ценности, гвардейските принципи. Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на протоколни и представителни мероприятия с участието на президента, министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната, утвърждават нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военно-патриотичните дейности”, допълни президента Плевнелиев. „В духа на празничната атмосфера изказвам своето дълбоко уважение и признателност към вас – българските гвардейци, които със своя висок професионализъм и всеотдайност продължавате да допринасяте за утвърждаването на националната идентичност и патриотичен дух. С връчването на почетният знак на президента по случай 135-та годишнина от създаването на Националната гвардейска част изразявам своята почит и благодарност към всеки един от вас. Благодаря ви, че решително и неизменно изпълнявате своя отговорен и не лек дълг – да отстоявате българските традиции и държавност. Вие трябва да се гордеете с отдадените сили в името на България, на родината на следващото поколение и тяхното благополучие”, каза още в словото си Росен Плевнелиев.