Ветеринари излизат на национален протест днес

Общество

09-07-2014, 08:15

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Животновъди от цялата страна - на протест пред Министерството в 13.00 ч.

"В страната започнаха да се появяват болести, отдавна забравени за нашата територия – туберкулоза, шарка, син език. Тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни."

Българският  ветеринарен съюз организира национален протест пред сградата на Министерския съвет. От Ветеринарния съюз заявиха, че с политиката си в сектора  държавата унищожава животновъдството и не изпълнява задълженията си за опазване здравето на хората.

Преди дни правителството одобри тарифа, по която ще се плаща на ветеринарите за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Според д-р Мирослав Първанов, цитиран от БНР, новите цени са дори под себестойността на предвидените дейности:

"Има една манипулация, която се прави от държавната администрация, че това е един протест за пари и че идеята е да източваме държавния бюджет. Тук не става въпрос за намаление на цените, а става въпрос за драстично намаление на цените – между 3 и 4 пъти."

Това отношение на държавата води и до тежки последици и застрашава живота на хората, предупреждава д-р Първанов. "В страната започнаха да се появяват болести, отдавна забравени за нашата територия – туберкулоза, шарка, син език. Тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни. Държавната профилактична програма се прави проформа. Не може по средата на годината да се приема тарифа, когато вече е трябвало да бъдат изпълнени половината от мероприятията."

Ветеринарите ще изпратят писмо до ЕК и до председателя на Комисията по земеделие в ЕП, като смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.