Смолянчани дариха кръв за родилката в Пловдив

Кампанията за Руска продължава

11 души дариха кръв в Смолян за родилката с рядко заболяване, настанена в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, съобщи д-р Васил Френкев – началник на отделението по трансфузионна хематология в областната болница на Смолян. Според него отзвукът на призива за помощ ще е дотук, защото „желязото се кове докато е горещо“, пише slolyanpress.net.

37-годишната Руска Ангелова е от Смолян. Тя е с много рядко заболяване -1-2 на един милион души, което й е открито през 2002 г. Нивата на тромбоцитите в кръвта й са под минимума от загуба на кръв през нощта.

Руска е майка на две момчета на 17 и 18 години. В осмия месец от третата й бременност тя постъпва в АГ–клиниката на университетската болница. От лечебното заведение започнаха кампания за кръводаряване, защото животът на майката и нероденото й дете бяха в сериозна опасност, а нужната кръв беше страшно много. Когато успяха да я позакрепят – да увеличат тромбоцитната маса в кръвта й, лекарите предизвикаха раждането.

От четвъртък смолянчанката вече си има и момиче. Малката Красимира се роди по естествен път с тегло 1870 грама и е в кувьоз.

Животът на двете е спасен благодарение на десетки кръводарители и лекарите от пловдивската АГ клиника. Но отново има нужда от кръвопреливане.

При първите две раждания Руска е била здрава. Била е работник по озеленяването в община Смолян, а съпругът й е зает в дърводобива. По-големите й момчета все още учат, но сега са във ваканция. Открили й болестта през 2002 г. Преди това започнало да й става лошо, пребледнявала и се задъхвала от най-дребните усилия. Не можела да върви и да диша, постоянно била отпаднала. Решила да се изследва и хематолози й поставили диагнозата пароксизмолна нощна хемоглобинурия. Затова Руска е пенсионер по болест.

Дарителската кампания за осигуряване на кръв за преливане на Руска продължава.

Д-р Френкев обясни, че в продължение на над десет години жената е била на хронично лечение с кръв и кръвни продукти всеки месец в смолянската болница. „Откак е бременна преливаме средно по 2 сака на месец допреди да напредне бременността й. След това – по 3-4 сака. И накрая съвсем правилно е била насочена към Пловдив“, посочи началникът на отделението.