142-ма без здравни осигуровки са минали през Университетска болница

Само за 5 месеца

В двете държавни болници в Пловдив - УМБАЛ „Свети Георги“ и МБАЛ”Пловдив” няма проблеми със снабдяването с консумативи и медикаменти  и лечебният процес се провежда в пълния си обем и в съответствие с медицинските стандарти. Това съобщиха от лечебните заведения, предава Радио Пловдив.

От УМБАЛ”Свети Георги” уточняват, че за първите три месеца на годината се отчита преизпълнение на приходите  с 1902000 лв.  Междувременно  просрочените задължения към края на м. май 2014 г. са 14,2 млн. лева. Сумата е по-голяма с 4 млн. лева в сравнение със същия период на миналата година, но това се дължи на неизплатената надлимитна дейност за април и май, която е в  3,7 млн. лева, както и на направени инвестиции в болницата. 

До края на седмицата  РЗОК -Пловдив ще плати надлимитната дейност за април, а след приключването на проверките се очква да се извършат и дължимите плащания за май, коментира директорът на касата Антонина Славова. По думите й към момента няма основание за притеснение, но очакваният дефицит в края на лятото, налага актуализация на бюджета на НЗОК,  за да се успокои  напрежението сред лекари и пациенти. 

От началото на настоящата година до края на м. месец май през университетската болница  са преминали 142 здравно неосигурени пациенти – т.е. средно по 28 на месец, чието лечение е на обща стойност 80000 лв. Очаква се до края на годината да преминат над 300 неосигурени пациенти, което ще доведе до загуба за лечебното заведение в размер на около 190000 лв. От ръководството на болницата съобщават още, че изплащането на заплатите на служителите е в пълен размер и в срок и протести не се очакват.

Аналогична е ситуацията и в бившата окръжна болница, като според директорът й доц. Георги Йорданов няма повод за притеснения. По думите му проблемите са най-вече в общинските болници, където има значителен отлив на пациенти от началото на година -близо с 5%, което намалява и приходите им.  Големият брой здравно неосигурени, недофинансираните пътеки и новите изисквания на касата за надлимитната дейност допълнително усложняват ситуацията, коментира директорът на общинската болница в Пещера д-р Стоил Апостолов. Той уточни, че ако касата продължи да забавя плащанията или се изчерпи бюджета, болницата  няма да може да плаща заплати и текущите разходи.