Внимавайте с прибирането на зърнените култури! Пазете се от пожари

В ход е кампанията по прибирането на тревния фураж и зърнените култури в Кюстендилски регион

Тя е съпътствана със завишаване на фактори, причиняващи пожари, вследствие на високите температури, участието на много хора и земеделска техника.

Ето защо е необходимо създаването на добра организация, използването на технически изправна и пожарообезопасена земеделска техника и условия за гасене на евентуално възникнали пожари.

За нормалното протичане на жътвената кампания от съществено значение е изпълнението на задълженията от съответните ведомства, кметове на общини, председатели на ЗК, механизатори, стопани и граждани, визирани в Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

Изискванията за пожарна безопасност, предвидени в тази Наредба, са задължителни за всички физически и юридически лица, извършващи земеделска дейност, общините и кметствата, частните стопани и гражданите, които преминават, престояват или извършват определена дейност в/или в близост до посевите, площадките за зърно, складовете за фуражи.

Възникналите в страната пожари в площи, засяти с житни култури са главно поради паленето на сухи треви и отпадъци в непосредствена близост до житните масиви и възникнала техническа неизправност – най-често късо съеднение в земеделската техника.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил е обявено настъпването на „восъчна зрялост“ на житните култури, с което се налага организирането и изпълнението на редица противопожарни правила.

От началото на м. юли в Кюстендилска община започна жътвата на ечемика.

За да не се допускат пожари по време на прибиране на зърнената реколта и фуражите е необходимо стриктно изпълнение на някои от основните ПП правила и мерки.

Частните стопани и ползватели са длъжни:

- да познават и спазват ПП правила при извършването на земеделска и друга дейност

- да сигнализират РСПБЗН на телефон 112 при нарушаване на ПП правила от граждани или лица от ведомства и организации, работещи в близост до техни земи

- да използват и поддържат в техническа изправност собствените машини и съоръжения, като не създават условия за възникване и разпространение на пожари

- да опазват ПП техника, естествените и изкуствени водоизточници.

- площите, засети със зърнени култури се отделят с пожарозащитни ивици чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване с широчина не по-малко от 6 м от горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове, газопроводи, петролопроводи, бензиностанции, автомобилни и железопътни пътища.

- осигуряване на дежурство на трактор с прикачен най-малко 4 корпусен плуг за житни масиви над 100 дка, както и трактор с техника за пожарогасене за житни масиви над 2000 дка

- Да складират и съхраняват грубите фуражи върху терени, почистени от растителни остатъци, като същите се оформят на фигури, а разстоянието между фигурите е не по-малко от 15 м

- Около сградите, съхраняващи зърното е необходимо почистването на тревната растителност и изораване на минерализована ивица

Гражданите, туристи, пчелари, пастири и др., които преминават или извършват определена дейност покрай посевите са длъжни:

- да не използват открит огън и да не пушат най-малко 50 м от посевите;

- да не паркират превозни средства и да устройват биваци и лагери покрай засяти площи;

- да не паркират превозни средства и да устройват биваци и лагери покрай засяти площи;

- да спазват указателните и предупредителните значи и табели;

- да предприемат мерки за съобщаване на РСПБЗН на телефон 112 за забелязан пожар.

Всички ведомствени организации, чиято дейност влияе пряко по отношение на опазването на зърнените култури и фуражи от пожари е необходимо навременно и качествено да извършват:

1. НЕК, като собственик и стопанин на въздушните електропроводи, пресичащи посеви със зърненожитни култури да извършват проверка на провеса на проводниците с цел осигуряване на безопасни разстояния за движение на земеделска техника;

2. Собствениците на газопроводи, минаващи през житни масиви е необходимо да извършат проверка на техническото им състояние;

3. Органите на пътните служби, които стопанисват пътищата от Републиканската мрежа, минаващи в близост до житните масиви е необходимо да почистят от сухи треви и дървени отпадъци сервитутните ивици и канавки;

4. Стопаните на ж.п. трасета, минаващи покрай житните масиви е необходимо да ги почистят от суха трева и опаднала дървесна маса.

Считаме за нужно отново да заострим вниманието на всички граждани за съществуващата законова забрана относно паленето на стърнищата след прибиране на зърното от полето.

Предвидени са сериозни санкции от страна на органите на РСПБЗН, екология, фитосанитарни органи и органите за местната власт.

Районна служба ПБЗН гр. Кюстендил, апелира към гражданите да проявят висока гражданска съвест и отговорност по време на прибирането на зърното и тревния фураж за недопускане на пожари и нанасянето на материални щети.