Изтича срокът за данък от наемодатели, самоосигуряващи се лица и фирми

В НАП очакват над 3000 лица да подадат декларации до края на месеца

31 юли е крайният срок за подаване на декларация от самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели и фирми - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона. Над 3000 са лицата в старозагорска област, които се очаква да подадат своите декларации до края на месеца. В нея се посочва размера на данъците, които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения, както и дивидентите в полза на физически и юридически лица.
В случаите, когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията се подава от лицето придобило дохода. Не се посочва единствено удържаният данък за доходи от трудови правоотношения.
Лицата задължени да удържат и внасят данък при източника декларират дължимия данък за тримесечието с подаването на горепосочената декларация, в срок до края на месеца следващ тримесечието. За доходите получени през месеците април, май и юни, декларацията се подава до 31 юли 2014г.
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.
Горепосочената декларация се подава в офисите на НАП, лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет подписана с електронен подпис. Срокът за плащане на данъка е и срока за подаването на декларацията - 31 юли 2014г.