Премахват Майдан

Тези, които остават в палатките, "не са патриоти, а готованци"

Главният прокурор на Украйна Виталий Ярема поръча на МВР и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да вземат мерки за освобождаването на централната част на Киев от лицата, които се "отъждествяват с майдановците", съобщава "Комсомольская правда".

Според Ярема ситуацията в центъра на Киев се усложнява с всеки ден и това, което се случва там, дискредитира Майдана. По думите на главният прокурор, тези, които са останали в палатките, "не са патриоти, а готованци" и "територията на свободата се превръща в територия на престъпността".

Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий наскоро заяви, че истинските представители на "Самоотбраната на Майдана" се намират в Източна Украйна и участват в антитерористичната операция, а тези, които са останали в Киев, просто не искат да воюват и се скатават. По думите му, там вече се били появили и хора, които са откровени престъпници.

"В Киев е възможен силов вариант, ако бъде оказана въоръжена съпротива срещу сътрудниците на милицията, които в такъв случай ще имат правото да използват оръжието си", заяви Виталий Ярема. Той призова да бъдат освободени 19 помещения в центъра на Киев, които са държавна собственост. В противен случай отново бил възможен "силов вариант".

Миналия месец кметът на Киев Виталий Кличко също се опита да премахне палатките на Майдан, но срещна яростен отпор от сегашните "обитатели", които нападнаха служители на общината. Преди дни при престрелки между различните групи там бяха ранени четирима души.