Войната между БСП и ДПС тотално блокира фонд "Земеделие"

Новините

10-07-2014, 06:39

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Поредният разрив в отношенията между министър Греков и ръководството на фонда може да доведе до загуба на милиони евро за агросектора

Наложеното от премиера Пламен Орешарски примирие между земеделския министър Димитър Греков и шефовете на фонд "Земеделие" изтрая само два дни. Вчера войната помежду им избухна с нова сила и доведе до невиждана управленска криза в структурата, от която се очаква в кратки срокове да разпредели и да "спаси" милиони левове за фермерите. Заради това земеделските производители и животновъдите заплашиха с масови протести.

Драмата се разигра на дългоочакваното заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие", който за първи път от два месеца успя да събере кворум. На него трябваше да се гласуват 60 млн. лв. за ваксиниране на животни и 4.3 млн. лв. компенсациите за съсипани от природни бедствия площи през миналата година. Още в началото на заседанието обаче министър Греков поставил като точка първа и единствена в дневния ред "оставки". Изпълнителният директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова напуснаха бесни заседанието, а пресцентърът на земеделското министерство съобщи, че останалите членове на УС на фонда са подали оставки. Ключов момент в позиционната война е, че в Устройствения правилник на ДФ "Земеделие" е подробно описано как се назначава изпълнителният директор, но не и как се освобождава.

Пред журналисти Мирослав Николов отново потвърди, че няма да подаде оставка, тъй като това означавало да предаде хората, които чакат субсидии. "Като първа и единствена точка бяха поискани нашите оставки. Това беше. Не успяхме да дискутираме нищо от дневния ред. Нямаше конструктивен разговор. Нямаше аргументи. Нямаше нищо конкретно", обясни той. 

Самият министър вчера се скри от медиите. Не се появи и никой от подалите оставка участници в управата на фонда. Дори не се разбра колко души са присъствали на заседанието. Очевидно са били поне шестима от общо десет, за да има кворум. Заседанието е продължило 15 минути.

На този етап никой от МЗХ не се ангажира как ще се развие конфликтът между министерството и фонд "Земеделие". От кабинета на премиера също отказаха коментар.

Конфликтът, който засяга целия сектор земеделие, накара най-големите организации да заплашат с протестни действия. Вчера животновъдите обявиха, че започват организация на масови протести. "Който ще подава оставки да подава, но да се работи.", коментира председателят на Асоциацията на българските животновъди Бойко Синапов. Той твърди, че никой от УС на ДФ "Земеделие" не иска да работи с оперативното ръководство на структурата. Животновъдите, които вчера чакаха да им бъдат отпуснати пари за имунопрофилактика, обясниха, че вече са плъзнали болести по животните. 

Във вторник други 4 организации предупредиха, че има риск от загуба на евросредства заради мудната работа в ДФЗ. В момента във фонда отлежават около 900 проекта по изтичащата програма за развитие на селските райони. В същото време страната ни трябва да се пребори за "висящи" 2 млрд. лв. Парите вече са изплатени, но Брюксел е установил, че има нарушения при провеждането на обществени поръчки. На България беше даден срок до 30 юни да направи проверки, но министерството закъсня с избора на орган, който да сертифицира резултатите. От Брюксел се съгласиха да ни отпуснат още месец и до 30 юли трябва да представим отговорите на фонд "Земеделие" и отчетите на сертифициращия орган. Греков обясни, че скандалите в сектора не биха попречили на спасяването на средствата, защото ДФЗ вече си е бил свършил работата, одиторът е избран и вече проверява проектите.

Войната между Греков и Николов тече вече седмица и в нея ясно прозира противопоставянето между ДПС, което подкрепя министъра, и БСП, която стои зад ръководството на фонда. Министърът на няколко пъти поиска оставките на Николов и Александрова, защото бавят проекти. Те пък го обвиниха, че се меси в работата на фонда и лобира за роднински фирми. Враждуващите страни дори внесоха сигнали една срещу друга в прокуратурата. Това принуди премиерa Пламен Орешарски спешно да привика Греков и Николов в кабинета си и да им нареди да се сдобрят. След срещата те обявиха, че повече спорове и скандали няма да има, и обещаха занапред да работят в екип за ускоряване на работата по проекти, мерки и субсидии. Самият проф. Греков увери, че оставките минават на втори план, защото трябва да се върши работа. А земеделското министерство излезе с изявление, че е постигнато единомислие в позициите и ще се работи дружно в подкрепа на българските земеделски производители. Вчера, малко преди да избухне скандалът, депутатите от БСП обвиниха медиите, че спекулират, че има проблеми във фонд "Земеделие" и война между управляващите за овладяване на огромните финансови потоци в агросектора.

Депутатът от БСП Страхил Ангелов обаче коментира в интервю за "Фокус", че в ДФ "Земеделие" очевидно нещата не вървят. "Всеки ден получавам множество оплаквания - има огромно забавяне на обработката на каквито и да е документи, което излага доста от проектите на риск, особено инфраструктурните. Саботира се УС на фонда - вече за няколко заседания няма кворум и не могат да се вземат абсолютно никакви решения. Останах с усещане, че се води някаква битка между ДПС и БСП за фонд "Земеделие", каза Ангелов.