Жителите на Маринка остават в протестна готовност

Оросяване за по-малко прах щяло да доведе до екокатастрофа

До края на този месец жителите на бургаското село Маринка трябва да получат становището на фирмата, заявила желание да изгражда каменна кариера край населеното място. Това заяви за burgasutre.bg кметът на селото, Лъчезар Колев. По думите му, срокът за изготвяне на нова оценка за въздействие върху околната среда, даден преди дни от РИОСВ  – Бургас, дава възможност за пускането на нова концесия.

„Оставаме в готовност за протести и пред инспекцията в Бургас, и в самото село. Страхуваме се от нов концесионен договор, тъй като една положителна оценка на РИОСВ дава удостоверение за търговско откритие. Тогава в шест-месечен срок, инвеститорът трябва да подаде заявление за концесия”, коментира Колев.

Той се надява, че фирмата ще промени решението за изграждане на каменна кариера край Маринка и ще намери друг терен. Колев обясни, че има опасност и от замърсяване на защитени територии. „Според плановете, за да се понижи нивото на замърсяване ще се прибегне до оросяване. Вода за подобни дейности край Маринка няма. Единственият вариант е да бъде донесена с водоноски. Тази отпадни води обаче ще се стичат в р. Маринка, която пък се влива в Черно море. Устието на реката е защитена местност”, смята кметът на селото.