Сопот чества 164 години от рождението на Иван Вазов

Животът

10-07-2014, 13:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 9-ти юли в Сопот бе кулминацията на тържествата по повод 164-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

В началото на тържествената церемония кметът на Сопот Веселин Личев прочете трогателно есе на деветокласничката от Русе Виктория Пановска. В него девойката обяснява какво е чувството да си българин.

 „Ние продължаваме да вярваме, че Вазовият герой Бойчо Огнянов съществува. Българите го търсят по предизборните плакати, но няма нужда от това, Огнянов е във всеки един от нас”, прави прозрение момичето, което спечели първо място в националния конкурс за есе, посветено на дядо Вазов.

Носител на тазгодишната национална Вазова награда е писателят Георги Господинов. За съжаление творецът не успя да присъства на церемонията, но от чужбина, където е на лечение, в телефонен запис благодари на всички жители на общината, присъдили му високото отличие. Той обеща да  посети града на Вазов през септември и да се срещне с почитателите си.

В края на церемонията венци и цветя бяха поднесени от областното ръководство на ПП ГЕРБ Пловдив област, от народния представител Николай Петков, от общинските структури на ГЕРБ в Сопот и Карлово, от десетки граждани, дошли да почетат твореца .