И "столът" вече не иска Сергей

Реалните мераклии за поста му са не повече от шест

От другата седмица се очаква да започне активното номиниране на претендентите от областните структури. В реалната битка на конгреса на 27 юли обаче по всяка вероятност ще влязат около 6 мераклии да наследят Сергей Станишев. Останалите нямало да приемат номинациите. Социалистите очакват Станишев също да бъде посочен като претендент от някои организации.

Червените обаче са твърдо убедени, че той няма да промени плановете си, след като в събота, след 13 години начело на Столетницата обяви, че сдава поста. Според мнозина в БСП решението му е освободило до голяма степен напрежението, натрупано заради активизацията на вътрешнопартийната опозиция.

Борбата се води между икономическия министър Драгомир Стойнев и шефът на НС Михаил Миков, който засега не издава ще се включи ли в надпреварата. Мая Манолова обаче вече обяви, че ако получи номинация ще я приеме. С подкрепа се ползва и Корнелия Нинова. В борбата ще участва със сигурност Янаки Стоилов, а не са изключени номинации и на Георги Пирински и Атанас Мерджанов.