ДАНС арестува Райна Петрова

Мисия Пловдив

10-07-2014, 15:37

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прокуратурата иска отстраняване от длъжност

Шефката на фирма доставчик на храни за детските ясли и млечни кухни в Пловдив е подарила ваучери за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" Райна Петрова. Ваучерите са на стойност 10 000 лева и са оползотворени от Петрова и нейната дъщеря, съобщиха за БТА от Окръжна прокуратура - Пловдив. Райна Петрова е била арестувана за 24 часа при съвместна операция на Окръжната прокуратура и ДАНС вчера, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Районната кметица е обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние във връзка с договори за доставка на хранителни продукти в детските градини, яслите и млечните кухни на територията на район "Централен". От действията й са могли да настъпят немаловажни вредни последици и да възникне опасност за здравето на децата, уточни прокурор Андреева.

Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние. Ваучерите са били подарени за благодарност от фирмата доставчик.

Другият договор е за доставка на храни за детските градини е на стойност 1,354 млн. лева. По него са доставяни скъпи хранителни продукти на многократно завишени цени. Гроздето, например, е договорено да се доставя на цена от 7,50 лева за килограм. Освен това директори на детски градини в Пловдив многократно са пускали сигнали до кметицата на район "Централен", че получават гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, които може  да са опасни за здравето на децата. Сигналите обаче са били оставяни без движение, казаха от прокуратурата.

Петрова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв. В понеделник, от 11 часа в 106 зала на Пловдивския окръжен съд ще се разгледа искането на Окръжна прокуратура - Пловдив за отстраняване от длъжност по реда на чл. 69 от НПК на Райна Петрова - кмет на район „Централен”. Срещу нея са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен в Община – Пловдив.

Райна Петрова не отговаря на мобилния си телефон. От администрацията на район "Централен" съобщиха, че си е взела отпуск.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и  възможност за лишаване от право да се заема определена държавна  или обществена длъжност.