Потвърди се заболяването лептоспироза на заразените от наводнените райони на Добрич

Положителни са пробите за инфекциозното заболяване лептоспироза на живеещи в наводнените райони в Добрич са показали изследванията в Националния център за заразни и паразитни болести, съобщи за д-р Даниела Иванова от Регионалната здравна инспекция.
Днес са получени две положителни проби и една с гранични показатели, която също може да се приеме за положителна.
Общо осем добричлии са хоспитализирани в болницата в Добрич със съмнения за лептоспироза. Вече двама са изписани. Една жена е в по-тежко състояние и е в ОАРИЛ на МБАЛ в Добрич.
Останалите петима са в инфекциозното отделение на болницата и най-вероятно утре ще бъдат изписани, съобщиха от болничното заведение.

Наблюдават се всички контактни от семействата на заболелите, като са уведомени личните им лекари. Комисия от представители на регионалната здравната инспекция, общината и областната дирекция по безопасност на храните е обходила домовете на заразените пациентите и районите около тях. Решено е там да се извърши още веднъж дезинфекция и обработка срещу гризачи, допълват от РЗИ в Добрич.
Припомняме, че симптомите на заболяването са висока температура, мускулни и ставни болки. То се предава чрез консумация на вода и храна, замърсени с фекалии на гризачи, или след проникване на причинителя му през раничка на ръцете или на краката при почистването на кални остатъци.