Терзиева в Бургас: Приходите от концесии на плажове растат

Над 11 млн. лева събрала държава от концесионни такси за плажовете през миналата година. Информацията обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева в Бургас по време на заседание на Комисиите за контрол върху цялостното изпълнение на концесионните договори. 

Според Терзиева, приходите от концесионни плащания за 2013 г., включително лихви и неустойки, са в размер на 11.830 млн. лв., съгласно Годишния доклад на Комисията. Спрямо 2012 г. се отчита ръст от 3%. Стойността на изплатените неустойки по договори за 2013 г. е близо 620 хил. лв. Данните са за всички 58 концесионни договора за морски плажове. 

Петдесет на сто от постъпилите концесионни плащания за 2013 г., на обща стойност 4 822 785.11 лв., са внесени в бюджетите на 11 Черноморски общини, на чиито територии са разположени плажовете, предоставени на концесии. Средствата се предоставят за осигуряване на транспортни връзки с местните пътища и благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове.

Средствата са предназначени и за почистване на неохраняемите плажове на територията на съответната община, както и за поставяне на предупредителни табели.

В рамките на днешното заседание бе приет доклад за извършените проверки в началото на летния сезон 2014 г. за състоянието на морските плажове, предоставени на концесия и изпълнение на задълженията по договорите от страна на концесионерите. Приет бе и графикът за провеждане на втората проверка на морските плажове през активния летен сезон. 
 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен