Държавата задлъжня на строителите с 1 млрд. лева

Натрупването на по-големи суми за кратък срок е довело до проблеми при редица обекти и строителите вече заплашват с протести

Държавата и общините рязко са увеличили дълговете си към строителните фирми и скоро те ще стигнат 1 млрд. лв., съобщава “Труд”, цитирайки изпълнителния директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

“Неразплатените средства идват най-вече от спирането на плащания по оперативните програми. Само по линия на “Околна среда” наши фирми имат да получават към 500 млн. лв. за строеж на пречиствателни станции и това положение повече не може да се търпи”, категоричен е Бойков.

През последните 2 години дълговете на държавата и общините към строителните фирми се движеха в рамките на 180-200 млн. лв., като по-голямата част бяха борчове на общини.

Натрупването на по-големи суми за кратък срок е довело до проблеми при редица обекти и строителите вече заплашват с протести. От своя страна фирмите не смеят да спрат работа по проектите, защото са сключили договори с точни графици и ще трябва да плащат неустойки ако ги нарушат.

Камарата е поискала срещи с парламентарно представените сили и премиера Орешарски, но до вчера на молбата им откликна само ГЕРБ. Депутатът Лиляна Павлова, която беше министър на регионалното развитие в кабинета “Борисов”, каза вчера в кулоарите на парламента, че строителите подготвят протести от вторник. Самият Бойков заяви, че все още се надяват в понеделник ръководството на камарата да бъде прието от премиера Пламен Орешарски. Според него единственият начин да се реши проблемът е след актуализация на бюджета плащанията да се извършат от хазната, която ще си възстанови средствата след разблокирането на европейските програми. “Парите в крайна сметка могат да се платят и от фискалния резерв”, каза шефът на камарата.

Камарата на строителите се тревожи и за 156 обявени търга на стойност 760 млн. лв., половината от които са финансово необезпечени. Това поставя фирмите в неизгодна позиция, защото те ще трябва да сключват договори и да търсят заеми, за да ги изпълняват.