40-килограмов скат улови семейство от Смолян

Животът

11-07-2014, 20:32

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Керамоти

40-килограмов скат улови в Керамоти семейство от Смолян. Аделино Бъчваров и съпругата му Славка от Устово редовно ходят на почивка за събота и неделя в южната ни съседка, пише smolyanpress.net. Паралелно с плажа обаче хвърлят и въдиците. Както казва Аделино – съчетават полезното с приятното.
„Тази неделя, към 4 часа следобед както обикновено, бяхме хвърлили въдиците на дъно. Тогава дойде страхотният удар. Хванахме скат. Представителен екземпляр – 40 кг. Борихме се час и половина. И той ме умори, и аз го уморих. Накрая той се предаде“, разказва гордият рибар. „И съпругата ми има заслуги. Без нейното участие едва ли щяхме да победим, защото тя го издърпа с една специална кука. Забучва се кука на дълга пръчка и рибата се дърпа към брега, но през цялото време си на разстояние от нея, защото е опасна, ако се доближиш. Мята с опашка и ако те закачи с шипа, може много да пострадаш. Понякога е смъртоносна. Стив Ървин – ловецът на крокодили по Нешънъл Джиографик, точно от такава риба умря“, обясни Аделино.
Самата риба без опашката стига до над кръста му. Опашката отделно била около метър и половина. „Но тя се реже на място и един грък веднага я прибра, защото е с отровни шипове. Беше много емоционален риболов“, разказва 50-годишният рибар. Аделино е смолянски зет. Той е израснал край Дунава и рибарството го влече откак се помни. Със съпругата си имат хранителен магазин в Устово и от 10 години се счита вече за родопчанин.