Огромна Луна на небето (СНИМКА)

Животът

11-07-2014, 21:35

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Феномен!"Медена луна" изгрява в петък 13-ти

Красивото зрелище е известно като "суперлуние"

Тази нощ ще можем да се наслаждаваме на огромната кръгла Луна. Красивото зрелище, известно като "суперлуние", се дължи на това, че Луната преминава през най-близката до Земята точка от своята орбита – перигея. В такива моменти тя изглежда с около 15% по-голяма и с около 30% по-ярка. Днес Луната ще се намира на 358 000 км от Земята, пише inews.bg.

Орбитата на Луната не е идеално кръгла, а елиптична. Перигей се нарича най-близката до Земята точка от тази орбита, а апогей – най-далечната. Разстоянието от Земята до Луната варира от 356 000 до 408 000 км

Ако тази вечер облаци попречат на небесното шоу, място за отчаяние няма – следващата поява на гигантска Луна на небето ще бъде още при следващото пълнолуние на 10 август, когато небесното ни светило ще бъде още по-близо от сега – само на 356 800 км от Земята. Последното суперлуние за годината пък може да се наблюдава на 9 септември.

Терминът "суперлуние" се появява в астрономическата литература през 1979 година и оттогава се използва за обозначаване на това явление. Суперлуние има тогава, когато пълнолунието съвпадне с най-близката до Земята точка от лунната орбита.

По време на "суперлуние" приливите са по-силни от обичайно, но специалистите не свързват това явление с апокалиптични събития.