Първо в Plovdivutre! Иванка Киркова се връща като шеф на образованието

Мисия Пловдив

12-07-2014, 11:00

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Уволнението е незаконно, реши съдът

Иванка Киркова спечели дело срещу Министерство на образованието и може да се върне като шеф на РИО Пловдив.

Битката бе морална. Удовлетворена съм. Имам надежда, че в България всичко ще се случва както искаме като граждани на Европа. Имам надежда за децата ни. Справедливостта възтържествува. Доволна съм, че изпълних целта си. Не търся реваншизъм, единственият ми приоритет е професионализмът, коментира Киркова.

Решението на Върховния административен съд излезе късно вчера. 5-членен състав подкрепи решението на 3-членния състав от 18 март 2014 година за отмяна заповедта на министерството на образованието за прекратяване трудовите правоотношения на Киркова, научи Пловдивутре.

Киркова има 14 дни да реши какво ще предприеме. Тя обаче бе категорична, че трябва де се завърне, за да си възвърне статуса.

Проверките от министерството на образованието започнаха през септември 2013 година. След тях Киркова бе понижена в ранг за една година. Наказанието й бе заради удължените срокове за формиране на професионални паралелки в професионалните гимназии, а също и заради  сключен колективен трудов договор, уговарящ по-добри условия за директори на училищата в областта.

Тогава реших да не обжалвам. Казах си, че ще изтърпя. Винаги съм била лоялна към работодателите си, разказва Киркова. После обаче бе предприета стъпка за промяна на длъжностната ми характеристика, за да се получи обективна невъзможност за изпълняване на дейността ми, след което получих заповед за прекратяване на служебните ми правоотношения. Аз обаче поех моята битка и спечелих, посочва тя.