Прокуратурата повдига обвинения на изпълнителния директор на КТБ?

Орлин Русев разрешил неправомерното изтегляне на над 206 милиона лева, които били предадени на Цветан Василев

Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев, предаде БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София.
Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица. Според прокуратурата, в качеството си на изпълнителен директор на банката Орлин Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 206 милиона лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев.

За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова, главен касиер на банката, която е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател, твърдят разследващи. Предстои на 13 юли прокуратурата да поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и главната касиерка Петрова. На този етап разследването е за съучастие. Ако бъдат събрани допълнителни доказателства за организирана престъпна група е възможно квалификацията да бъде променена. Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсата на близо 3 милиарда и половина  лева от кредитния портфейл на банката. Прокуратурата подготвя документи за призоваването на Цветан Василев с международна правна помощ. Самият той твърди, че е във Виена.