Дори по малко, алкохолът е вреден

Хората често не казват на учените и на лекарите колко точно пият

Пиенето само на две чаши вино на ден е вредно за здравето, установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Те опровергаха предишни проучвания, според които алкохолът в умерени количества предпазва сърцето. Според британските изследователи изпиването само на една халба бира или две малки чаши вино вреди на здравето.

Изследователите установили, че намаляването на пиенето понижава риска от сърдечно заболяване и кръвното налягане. "Ние установихме връзка между намаленото потребление на алкохол и подобряването на сърдечно-съдовото здраве независимо от това дали човекът пие малко, умерено или много", заяви ръководителят на изследването Хуан Касас от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Предишни изследвания установиха, че умереното пиене предпазва сърцето, но учените така и не представиха адекватна биологична теория, която да обяснява това. Някои твърдяха, че антиоксидантът ресвератрол, който се среща в червеното вино, може би е полезен за здравето, но други оспорваха това.

Проф. Касас, който изследвал здравните картони на 260 000 души заедно с колеги от Лондонския университетски колеж и университета в Пенсилвания, смята, че хората често не казват на учените и на лекарите колко точно пият. За целите на последното изследване учените отстранили този проблем, като изследвали група хора, които биологично можели да пият само по малко. 7% от британското население носи ген, който означава, че не може да пие повече от няколко напитки на седмица, без да се разболее, съобщава БГНЕС.