Мащабно разследване срещу ислямисткото движение Хизмет

Религиозното движение е на мюсюлманския проповедник и доскорошен съюзник на Ердоган Фетхуллах Гюлен

Турските власти започнаха мащабно разследване срещу религиозното движение Хизмет на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания в Америка.

Фетуллах Гюлен в миналото бе съюзник на премиера Реджеп Тайип Ердоган и направи не малко за неговото утвърждване във властта през изминалите 11 години. Но някогашните съюзници станаха врагове. Ердоган и хората му твърдят, че Гюлен и неговото движение, създавайки паралелни на държавата структури, са организирали антикорупционното разследване през декември миналата година, както и редица скандали, чиято цел е била да бъде отстранен Ердоган от властта.

Хора на Фетуллах Гюлен са на отговорни постове в полицията и в съдебната система. За да пресече разрастването на антикорупционното разследване, още през декември Ердоган предприе мащабна чистка в полицията и в съдебната власт.

Близки до движението на Фетхуллах Гюлен има сред безнесмените, интелектуалците, журналистите, хората на изкуството, спортистите и други среди в Турция.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"