Ето ги най-щурите летни лагери за деца

Лятото обикновено е време, когато родителите гледат да намерят някое занимание на децата си, които са във ваканция. Често те опират до услугите на бабите и дядовците. Но какво става, ако в родата няма кой да се занимава със скучаещия ученик? Електронното издание oddee.com е направило сборен материал, в който са описани най- необикновените летни лагери, които съществуват по света.

Обичате да взривявате? Вие сте нашия човек!

Има хлапета, обсебени от идеята да взривяват различни неща. Тези, които правят своите аматьорски опити в домашни условия, често раняват себе си или близките си. За това изходът е само един ¬ летният лагер, организиран от Университета за наука и техника в щата Мисури. В базите на учебното заведение на хлапетата не само се дава възможност да „експлодират” на воля, но и един ден да изберат попрището на точните науки. Ученици от цяла Америка се събират в пустинните местности на Мисури. И минават едноседмична тренировка, като им се обяснява как се запалват динамит, TNT и пластичен експлозив. Шефът на лагера професор Пол Уорси, използва проявата, за да запознае децата и с достиженията на физиката, химията, дори и с най-новите разработки на минното инженерство.

Училище за живота в прегръдката на пандите

За три седмици всяко дете, стига родителите му да платят по 6100 долара, може да се научи не само да гушка панди в Китай, но и да се грижи за тези симпатични животинки. Както и да разбере колко е лошо за природното равновесие, ако те изчезнат. Иде реч за ученическите и студентските лагери в Китай, наречени „ Древните империи срещу модерните чудеса”. Общата сума за почивката е към 10 000 долара (в нея са включени и заниманията с пандите). По време на азиатското си пътешествие децата посещават Забранения град, площад Тянанмън, Великата китайска стена. Дневните занимания включват каране на колела около крепостните стени на градовете, изучаване на калиграфия и кунгфу, рафтинг с бамбукови лодки, катерене на планини.

Да си плуваш в компанията на акули

 Ученическата програма на островите Фиджи „Акулата и аз” показва на подрастващите колко е хубаво да плуват заедно с хищниците. Деца от последните класове на гимназиите от цял свят идват на островите и започват да учат нови неща за акулите и останалите морски обитатели. Те се срещат с хищниците, естествено в строго контролирана среда и в присъствието на специалисти. „Резерватът „Рифът на акулите” е създаден от морски биолози и изследователи на водните басейни. Те искат да развенчаят негативните митове, преследващи акулите. Екипът си е поставил за цел да обясни на децата, че акулите са доста важни за правилното функциониране на екосистемите в океана. За да участват в лагера, учениците трябва да имат сертификат за завършен курс по подводно гмуркане и положени 10 часа труд като доброволци. Школа за хранене и обноски по етикета  

Ако родителите ви са педанти на тема протокол по време на хранене, но вие и представа си нямате как да си служите с приборите, вашето място е „Училището по протокол и етикет” в Чарлстън, Южна Каролина. Летният лагер е кръстен „Цивилен лагер за знания” и се провежда всяка година през юни и юли. Заниманият траят по една седмица с всяка група. За това време бъдещите лейди и джентълмени на възраст от 11 до 15 години се обучават на обноски за лесно общуване на официални събития, но и се възпитават да бъдат с мислене на бъдещи лидери. Заниманията са по: „маниерите като основа на уважението”, „уважението като основа на бъдещите лидери”, „позитивно отношение към света”, „поведение и вярвания”, „ как взаимното доверие променя всичко”. Има и етикет за това, как да говорим по мобилен телефон и кога е редно и кога не да правим това.

Рай за богаташки наследници

Повечето хлапета през лятната ваканция си търсят работа, за да имат джобни, залягат над списъка със задължителните книги за следващата учебна година или тръгват на уроци, за да влязат по-лесно в колежа. За децата,които посещават езерния лагер „Ракет“, разположен в планината Адирондак, щата Ню Йорк, почивката е да се глезиш с дреболии, струващи милиони долари. Разходите, които се правят, са приблизително по 11 400 в зелено само на седмица за всяко дете. Лагерниците са на възраст от 6 до 16 години. Всички те трябва да носят униформи. Предлагат се занимания по конна езда, гимнастика, каране на кану и плуване за момичетата. За момчетата има лакрос, стрелба с лък, каране на планински велосипеди, бейзбол и др. Това тук си е като клуб, в който се влиза с препоръки при възрастните. Стаите за децата в лагера са само 450. И парите на родителите не са гаранция, че отрочето ще го приемат да разпуска тук. Повечето от лагеруващите са трето¬ четвърто поколение членове на тази общност. /Монитор