Съвместна българо–американска подготовка "Тракийско лято-2014"

Мисия Пловдив

13-07-2014, 12:25

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

До 26 юли

Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2014” започва в района на Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Тя ще продължи до 26 юли и в нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа, пише Фокус.

От българска страна в съвместната подготовка ще се включат личен състав и формирования от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, силите за специални операции от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, транспортен самолет „Спартан“, зенитно-ракетен дивизион, както и специализирано подразделение на МВР. Транспортни самолети С-130 "Херкулес", летателен и инженерно-технически състав ще участват в съвместната подготовка от американка страна.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и „Спартан“. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2014” ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.