30-метрова светица ще пази Неделино

Животът

13-07-2014, 14:26

Снимка:

smolyanpress.net, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Статуята на огромната Света Неделя се очаква да стане атракция за туристите

30-метров монумент на Света Неделя ще се постави над Неделино, съобщи кметът на общината Стоян Беширов. Огромният паметник се планира да бъде монтиран на връх Чуката, за да се вижда от всички страни, пише smolyanpress.net.

До края на годината се планира да приключи процедурата по избор на изпълнител. В момента скулптури и инструктори готвят предложенията си за внушителната скулптура. Градът е кръстен на Света Неделя и въпреки, че населението е от християни и мюсюлмани, всички одобряват идеята, тъй като статуята ще е закрилница на общината, казва Беширов.

Пари за изработката на монумента се събират от спонсори. Желанието му било статуята да е готова до септември т.г., когато Неделино празнува 80 години от именуването на града и 40 години от обявяването му за такъв.

“Забави се поставянето на монумента, тъй като е предизвикателство такава голяма фигура да се изчисли как да бъде направена и монтирана на върха. В момента скулпторите правят отливки от восък и гипс на предложенията си за фигурата, ще направим конкурс, за да се избере най-добрата“, каза градоначалникът. Статуята на огромната Света Неделя се очаква да стане атракция за туристите.