Вируси разхлабват почиващи край морето

Зачестяват случаите на етероколит, информират от Регионалната здравна инспекция. За първата седмица на месеца са регистрирани близо 30 случая. Един човек е заболял от марсилска треска. Заболелите от варицела намаляват, посочва още седмичния бюлетин на инспекцията. Десетки чужденци с болки в корема са потърсили лекарска помощ в Бургаската болница и лечебниците в курортите.

Острият ентероколит винаги започва внезапно, с ярко изразени симптоми: диария, болки в корема, повръщане и повишена температура

Най-разпространената причина за болестта е бактериалното заразяване, което пък идва от лошо измитите или въобще неизмити зеленчуци и плодове; преяждането и алергията към някои от тях, развалени в горещината; рязкото прегряване на организма. В резултат на това човек получава диария, болки и къркорене в корема, повръщане, слабост, повишена температура. 


Ето някои изпитани домашни рецепти, които можете да приложите при етероколит:
- Смесват се 100 грама корен от ружа, 100 грама жълт кантарион и 100 грама бял равнец. 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 грама 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.


- Смесват се 100 грама листа от жиловлек, 100 грама лайка и 100 грама листа от жълт кантарион. 3 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 грама 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

- Смесват се 75 грама шишарки елша, 100 грама бял равнец и 75 грама листа жиловлек. 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 грама 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.