Плажното фото като нощувката на морето

Снимката излиза колкото легло на вечер в курортите на юг

Снимката на плажа е сред най-скъпите удоволствия в морските ни курорти това лято.

В Китен фото с папагал, игуана или змия излиза 10 лв., колкото струва и нощувката на човек в по-евтините квартири. За сметка на това шезлонгите, чадърите и бирата по капанчетата на плажа запазват миналогодишните цени, а в някои курорти дори са по-евтини.

В Обзор, Синеморец и Китен голямото пиво върви по 2 лв. Цената на царевицата пък падна до 1,50 лв., след като преди седмица струваше с 50 стотинки повече в Обзор.

Навсякъде по южните курорти сладоледът върви по 2 лв., пържените картофки на плажа са по 3 лв., а цацата върви между 1,50 лв. и 3,50 лв. Комплектът чадър и шезлонг струва 10-12 лв.

Безалкохолните напитки излизат колкото кафето и се продават за 1,60 лв. За порция скумрия пък ще ви вземат 7-8 лв. Сусамените гевреци вървят по 2 лв., а кебапчетата и кюфтетата са по 1 лв. за брой. В някои курорти, като Обзор например излиза солено да си напазаруваш в супермаркет.

Повечето вериги по морето са надули цените и продуктите излизат двойно по-скъпи отколкото в магазините в София. „Излизаше по-евтино да се храним в заведение, отколкото да си купим хляб, лютеница, сирене и салам за в квартирата”, коментира Бояна Стоименова, която преди един ден се е върнала от Обзор, написа "Новинар".

Междувременно стоки менте заляха курортите ни и шарени сергии с различни дрънкулки отново изникнаха като гъби край плажовете. По груби сметки на Икономическата полиция, павилионите и сергиите в Слънчев бряг и съседните курорти, на които се продават дрехи, обувки и други артикули, са поне 2000, предаде бТВ.

За голяма част от тях от години се знае, че са незаконни, а всички, без изключение, продават фалшиви стоки. В повечето случаи обектите се наемат от подставени лица, които зареждат със стоката-менте и назначават персонала. Схемата действа от години. Старите модели се пускат на разпродажба с минимална печалба - 8-10 лева.