1500 звезди мамят с данъци

Дейвид Бекъм, Гари Барлоу и Джордж Майкъл са сред участвалите в схема за укриване на данъци

Повече от 1500 известни личности, сред които Дейвид Бекъм, Джордж Майкъл, Майкъл Кейн и всички членове на групата „Арктик мънкис", вероятно са участвали в схема за укриване на данъци с помощта на фонд, генерирал големи изкуствени загуби в офшорна дейност. В хитроумната схема, наречена „Либърти" (англ. - Свобода) са участвали също водещи бизнесмени, адвокати, лекари, а от цялата работа британската хазна не получила цели 1,2 милиарда паунда, пише lifestyle.bg.

Джордж Майкъл е платил на данъчната групировка "Мъркюри", която е ръководила схемата, 443 хил. британски лири, за да укрие 6,2 милиона от продажба на албуми и билети за концерти. Майкъл Кейн по този начин укрил поне 600 хил. паунда. В схемата са участвали и музикантите от "Арктик мънкис" Алекс Търнър, Джейми Кук, Ник О'Мали и Мат Хелдърс. Те платили суми от 38 хил. до 84 000, за да укрият от 557 000 до 1,1 милион лири. Кейти Мелуа е платила 500 хил. за схемата през 2008 г.

Дейвид и Виктория Бекъм са инвестирали в друга компания, която се разследва от британските данъчни власти по същите причини. През ноември британски търговски съд ще се произнесе дали въпросната схема е законна инвестиция.

Преди няколко месеца беше разкрито, че Гари Барлоу, Хауърд Доналд и Барк Оуен от "Тейк дет" са участвали в подобна схема, като са инвестирали 66 милиона лири, за да избегнат данъчни задължения. Данъчен експерт обаче ги защити, че те може просто да са били наивни и да са слушали съветниците си, без да се замислят.

Предполага се, че схемата „Либърти" прави машинации с кодовете за данъчно облагане и извежда средства в офшорни компании. Участието в схемата позволява на участниците да формират изкуствени загуби и за сметка на това да не платят всички данъци, които би трябвало.

Британският в. „Таймс" се е сдобил със секретен списък с имената на известните личности, възползвали се от услугите на „Либърти". Разследването срещу тях се води от цяло десетилетие, но едва сега стават ясни имената на онези, които са се възползвали от услугите им. Скандалното е, че „Либърти" се възползвала от вратички в закона и е действала легално.

Самият Джеймс Камерън се застъпи за Гари Барлоу и припомни, че певецът участва в мащабни благотворителни кампании и е направил много за британското общество. Членове на Лейбъристката партия и тази на Демократите обаче се изказаха твърдо против дейността на компанията и изтъкват, че заради подобни схеми страдат здравеопазването и образователната система в Англия. Ако данъчната стратегия на „Либърти" се криминализира, то инвеститорите є ще трябва да връщат милиони на държавната хазна.