Заради лоша база 15 ученически лагера не могат да отворят

Новините

14-07-2014, 10:28

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Лагерите за деца по морето са на прага на оцеляването - пари за ремонти няма нито в държавните, нито в частните почивни бази. Здравните власти уверяват, че поне в регистрираните детски бази, които това лято по Южното Черноморие са 48, няма такава опасност. Макар и трудно, те са успели да се снабдят със спасители и медицинско лице, за да открият сезона - първите смени започнаха едва миналата седмица, съобщава БТВ.
Не са малко обаче хотелите и къщите за гости, които незаконно настаняват ученически групи, без да отговарят на необходимите условия. Групи лагерници без спасител могат да се видят на плажа в Созопол и Слънчев бряг, например.
Проблем за легалните бази остава липсата на пари за ремонт и поддръжка. При сравнително евтините детски почивки - от 15 лева на ден за нощувка и три хранения в държавните бази до 30-40 лева - в частните, едва остават средства за поправка на счупения инвентар. Това лято положението се влоши и от пороите. На пръв поглед разликите с частните бази, където почиват деца са по-малко зеленина, но повече удобства. Най-честото нарушение, което си позволяват, е да настаняват повече деца в стаите. Освен че гони лагерниците от легалните бази нелоялната конкуренция може и да е опасна. В държавните бази по морето, за които отговаря „Ученически отдих и туризъм" към Министерство на образованието, това лято са направили ремонт само в две - поправен е покривът в Атия и санитарните възли в Равда, които били неизползваеми. Цялата сума, отпусната от държавата, е по-малко от 40 000 лв.