Броят кралските лебеди по Темза

Преброяването е една от най-необичайните традиции, установена в страната през 12 в.

От днес до 18 юли ще бъде извършено годишното преброяване на лебедите на кралица Елизабет Втора по р. Темза, предаде БТА.
Още преди 9 века английските крале обявили, че всички лебеди в Темза им принадлежат. Мярката била свързана с факта, че по онова време те се смятали за деликатес и се поднасяли само на кралете. На населението било забранено да ловят лебеди. През ХV век била приета кралска харта, която действа и до наши дни.
Инвентаризацията на лебедите по Темза се прави всяка година и отнема три седмици. Кралските броячи на лебеди са облечени в яркочервени униформи, а лодките им са украсени с дворцови знаци и знамена. Всеки хванат голям лебед, който има малки, получава идентификационен номер и обстоен преглед от кралския лекар на лебедите, професор по орнитология в Департамента по зоология на Оксфордския университет. След това лебедите се пускат отново на свобода.
Освен преброяването кралските отговорници за лебедите имат и други задължения. Те се борят с убийствата на дивите лебеди и разрушаването на естествената им среда на живот през цялата година.