Специален закон за КТБ обезсмисля законодателството ни

КТБ е протежирана финансова пирамида, смята бившият шеф на Сметната палата

В случай, че се приеме специален закон за Корпоративна търговска банка, парите на вложителите ще бъдат върнати в пълен размер. Но това е прецедент, който ще обезсмисли законодателството ни досега и не е правилен ход. Такава позиция изрази бившият председател на Сметната палата професор Валери Димитров пред Нова телевизия.
Той посочи, че е за спазване на синхронизираното с Европейския съюз законодателство и да бъде изплатен само гарантирания размер на влоговете - до 200 000 лева. Според него, не е възможно да изчезнат досиета на кредитополучатели, тъй като има достатъчно копия и информация за това в БНБ.
Не е правилно да защитаваш всички вложители в една фалирала банка, европейската практика не е такава, всеки вложител трябва да си носи отговорността за избора си, смята бившият шеф на Сметната палата. Той посочи, че европейското законодателство е насочено към защита на дребните вложители и това не бива да бъде отхвърляно от България.
Трябва да се приложи Законът  за финансовата несъстоятелност, иначе прецедентът ще е много лош, за всяка ли банка, която се разклати, ще приемаме отделен закон, попита накрая Валери Димитров. Той определи КТБ като "протежирана финансова пирамида".