Вдигат центъра на пилони. Още съкровища до пощата (ВИДЕО)

Антична мраморна облицовка откриха археолози

Уникална мраморна облицовка от античността е открита тези дни при разкопките на терена пред Централна поща в Пловдив. Изскочи под керпича, тя е с дълбок релеф и по нея има не само растителни елементи, но и човешки фигури, каза археологът Елена Кисякова. Според изследователите откритието е по-красиво дори от намереното от втори и трети строителен период, който се смята за апогей в развитието на Филипопол.

Ценните мраморни находки се пазят в Историческия музей в Пловдив. В работата на центъра участват 13 студенти-чужденци и българи. Има бъдещи археолози от САЩ, Австралия, Германия, Пуерто Рико и Англия, които проучват разкопките доброволно и безвъзмездно.

Предстои обществено обсъждане на проекта, който ще промени изцяло пл. "Централен". Комисията класира трима участници до последния етап. Най-важно е да проучим доколко идеите са осъществими, каза кметът Иван Тотев. По думите му Експертният съвет при общината от 40 инженери и архитекти предстои да вземат сложно решение. Идеята е да се набият пилони в цялото площадно пространство, да се изгради конструкция, която ще бъде самият площад, а отдолу работата на археолозите да продължи, докато не приключат проучванията. Според Тотев първо трябва да се изгради пешеходното ниво, а след това да се работи по археологическите разкопки.

Припомням, че на първо място в конкурса за пл. "Централен" е класиран португалски проект. Специалистите предлагат археологичен музей на подземно ниво пред сградата на бившия Партиен дом. Върху него ще има "килим", изграден от ламаринени плоскости, покрити с друг материал. Идеята на "покрива" е да гарантира запазването на разкопките и да спомага за постоянна работа на археолозите. В проекта е заложена направата на нов фонтан близо до археологичния музей.