Срещата при президента за банките започна

Политика

14-07-2014, 14:39

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протестиращи посрещнаха участниците в консултациите

Консултациите при президента Росен Плевнелиев са съпроводени от протести. С призив „Да не се делим", „Единни за България"  и „Искаме си Бойко“ около 30 граждани се събраха под прозорците на президенството, където в 14 часа започнаха преговорите между основните политически сили за финансовото състояние на държавата.
Сред  протестиращите има привърженици на ГЕРБ, симпатизанти на движение ДНЕС, на Протестна мрежа и единични протестиращи срещу гарантирането на всички депозити в банката, а не само на тези по закон – до 100 хил. евро, каквато е една от идеите на специалното спешно разработено законодателство, след като стана ясно, че КТБ не може да обслужва клиентите си. Пред официалния вход на президенството има кордон от полиция.
Първи в сградата на „Дондуков" 2 влезе главният прокурор Сотир Цацаров. Минути след него към масата за преговори се отправиха лидерът на ДПС Лютви Местан и председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.
По интересен начин беше посрещнат председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Редовни протестиращи срещу кабинета „Орешарски" скандираха „Искаме си Бойко", докато колите на експремиера паркираха пред вратата на „Дондуков" 2. Борисов е придружен от Цецка Цачева и Менда Стоянова.
След тях дойде и председателят на Народното събрание Михаил Миков, а след него и премиерът Пламен Орешарски заедно с финансовия министър Петър Чобанов и вицепремиера Зинадида Златанова.

Нито един от участниците на днешните консултации с основна тема кризата около банките и случая с КТБ не пожела да коментира пред Президентството за какво ще пледира на срещата.