Добричлии се наслаждават на 5500 цветя в розариума на градския парк

Над 5500 са цветята в розариума на градския парк „Св. Георги”. в Добрич, който се превърна в една от големите атракции в летните дни.

През тази градина се отглеждат сортове и форми рози, като чайно-хибридни, полиантни, влечащи, дървовидни и щамбови, като последните са представени от плачещи и кълбовидни форми в различни цветове. По-известните сортове са „Жълта кралица”, „Златна точка”, „Дабъл дилайт”, от чревените – „Мистър Линкълн”, „Дама на сърцето”, розово-жълтата „Mme Maland”, полиантните „Айсберг” и „Кент”, от белите влечащи – „Девица” и „Санта Рей”, “Rina Her Hold” при червените, изпъстрени с бяло, розово и кремаво.

Припомняме, че алейната мрежа и площите с рози е заимствана от архивен план на градската градина от 1950 година. Идеята е била възстановяване и запазване на характера на старата градина и внасяне на нови елементи, като перголи, арки при влизане в розариума и шатрата в средата. Ръководител на колектива, създал сегашния розариум, е ландш. арх. Димо Петров.

С времето новите елементи постепенно ще се покрият от влечащите рози и да оформят уединени и приятни места за отдих.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен